VILA B

Postări populare

Faceți căutări pe acest blog

Vila CARP de la Covasna

Vila CARP de la Covasna
VILA A

CASA DE AJUTOR RECIPROC A PENSIONARILOR "UMANITATEA" BUCURESTI

Arhivă blog

duminică, 9 octombrie 2016

Dosarul de pensionare

Potrivit art. 103 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii potrivit caruia contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Astfel, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare.
In baza art. 56 alin. (2) din Codul muncii , constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare. Prin urmare, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, aveti obligatia sa emiteti decizia prin care constatati incetarea contractului individual de munca.
Data incetarii CIM este data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare si nu data emiterii de catre angajator a deciziei prin care constata incetarea in temeiul art. 56 alin. (2). Aceasta, intrucat, decizia angajatorului are rolul de a constata incetarea contractului individual de munca si nu de a dispune aceasta incetare.
Prin urmare, conform art. 103 alin. (2) din Legea 263/2010, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la Casa Teritoriala de Pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.
In acelasi sens sunt si prevederile art. 74 alin. (1) din norma de aplicare a prevederilor Legii 263/2010, potrivit carora, cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune la casa de pensii competenta teritorial in functie de domiciliul solicitantului, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.
In consecinta, cererea pentru acordarea pensiei se depune incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare de catre persoana beneficiara a pensiei, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana impreuna cu urmatoarele documente:
  • carnetul de munca si alte documente care dovedesc vechimea in munca;
  • livretul militar;
  • adeverinta de certificare a perioadei de studii invatamant superior;
  • adeverinta privind sporurile la salariu;
  • adeverinta privind conditiile de munca;
  • acte privind dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990.

Cititi mai jos cateva puncte esentiale privind aplicarea prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

  • Cum se realizeaza cresterea varstelor de pensionare pentru femei si barbati?
La data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prevederile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cele ale Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum si o serie de alte dispozitii referitoare la varstele de pensionare ale unor categorii socio-profesionale au fost abrogate.
Astfel, potrivit prevederilor art. 53 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati. Atingerea acestor varste se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la lege.
Cu alte cuvinte, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor va creste de la 64 de ani la 65 de ani.
La finele acestei perioade, se continua cresterea graduala a varstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, pana in anul 2030.
Totodata, este reglementata cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu minim se va realiza prin cresterea graduala conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5. Cu alte cuvinte, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va creste de la 13 ani la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5. Astfel, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul complet de cotizare pentru femei va creste de la 28 ani la 30 de ani, iar pentru barbati de la 33 de ani la 35 de ani.
La finele acestei perioade, se continua cresterea graduala a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani, pana in anul 2030.
  • Cum se realizeaza cresterea varstelor de pensionare pentru personalul din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale?
Avand in vedere integrarea in sistemul unitar al pensiilor publice a cadrelor militare in activitate, a politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, Legea nr. 263/2010 reglementeaza si conditiile de pensionare pentru aceste categorii de asigurati, dupa cum urmeaza:
  • Varsta standard de pensionare de 60 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati;
  • Stagiul minim de cotizare in specialitate de 20 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati;
  • Stagiul complet de cotizare de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati;
Atingerea varstelor standard de pensionare si a stagiilor de cotizare mentionate mai sus se va realiza conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6 la lege, intr-un interval cuprins intre luna februarie 2011 si luna ianuarie 2030.
  • Ce se va intampla cu pensiile stabilite prin legi speciale, aflate in plata la data intrarii in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii publice?
Conform prevederilor art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, au fost recalculate, conform principiului contributivitatii, urmatoarele categorii de pensii stabilite in baza unor legi speciale:
a) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
d) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
e) pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
f) pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor;
g) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila;
h) pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.
Conform dispozitiilor Hotararii de Guvern nr. 737/2010 privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii de serviciu prevazute la art. 1, lit. c) – h) din Legea nr. 119/2010, incepand cu luna septembrie 2010, pensiile de serviciu stabilite in fostul sistem public au fost recalculate conform algoritmului de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, modificata si completata.
De asemenea, potrivit dispozitiilor Hotararii de Guvern nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, aceste categorii de pensii au fost prevazute a fi recalculate conform algoritmului de calcul utilizat pentru pensiile din sistemul public, intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii de guvern mentionate anterior.
Recalcularea a fost efectuata de casele de pensii sectoriale care functioneaza in subordinea institutiilor in evidenta carora se afla persoanele beneficiare.
https://www.facebook.com/stirbei.voda99

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu