VILA B

Postări populare

Faceți căutări pe acest blog

Vila CARP de la Covasna

Vila CARP de la Covasna
VILA A

CASA DE AJUTOR RECIPROC A PENSIONARILOR "UMANITATEA" BUCURESTI

Arhivă blog

miercuri, 3 aprilie 2019

Călător prin Constantinopole


Călător prin Constantinopole ( Istanbul ) ..... câteva obiective de vizitat
Primul loc pe care trebuie să-l vizitam pentru a lua pulsul orașului Istanbul este chiar centrul vechi, pe care îl găsim sub numele de Sultan Ahmet. Aici se află cele mai importante obiective turistice precum Moscheea Albastră, Hipodromul din Constantinopol, Catedrala Sfânta Sofia și Palatul Topkapi. Pe lângă acestea, vom avea ocazia să ne plimbam de-a lungul străduțelor prin bazarul istoric, plin cu magazine și buticuri cu ceaiuri, dulciuri și multe, multe suveniruri. Probabil cea mai frumoasă dintre numeroasele moschei ale Istanbulului, Moscheea Albastră este o bijuterie de construcție religioasă, cu o însemnătate profundă pentru cultura turcească. Pe numele său original Moscheea Sultan Ahmed, aceasta încă are rol de moschee, având spații diferite pentru turiști și pentru localnicii religioși. Bărbații credincioși și femeile, care sunt nevoite să poarte haine care acoperă întreg corpul și capul, încă se roagă aici .La intrare trebuie să te descalți și vei primi o plasă în care vei căra încălțămintea. Femeile vor primi, de asemenea, o îmbrăcăminte tradițională care acoperă corpul. Ca femeie, trebuie să ai în permanență capul acoperit. Există doar anumite ore la care turiștii pot vizita interiorul moscheii, pentru a nu deranja credincioșii. Moscheea este acoperită atât pe exterior, cât și pe interior, de mozaic albastru lunar. Are șase minareturi și 13 domuri, arhitectul său dorind să o transforme într-o capodoperă plină de splendoare și măiestrie.
Hagia Sofia obișnuia să fie o biserică grecească și scaunul patriarhului Constantinopolului, iar mai târziu a fost transformată în moschee otomană imperială. Acum este muzeu religios, apreciat pentru domul său bizantin impozant.
Unul dintre locurile cele mai vizitate din Istanbul este Palatul Topkapi,o fostă reședință a sultanilor otomani și cel mai vizitat muzeu din țară. Cine nu ar vrea să știe cum trăiau sultanii în epoca lor de glorie? Probabil cea mai impresionantă porțiune este balconul cu vedere la Cornul de Aur, Marea Marmara și Bosfor, care îți taie respirația. Descoperă cu atenție detaliile de pe construcțiile din cele patru curți ale sale, cu mozaicuri și picturi cu modele extrem de frumoase. Nu te poți abține decât să-ți închipui cum au arătat aici cei 400 de ani în care sultanii Turciei au organizat evenimente și petreceri tradiționale în palat. Aici este esențial să acorzi atenție fiecărei construcții – de la pavilioane, la porți, chioșcuri, fântâni și, desigur, încăperile speciale precum haremul, camera de audiențe, clădirea tezaurului, biblioteca, moscheea și încăperea relicvelor sacre .
Marele Bazar îți trezește toate simțurile: văzul de la multitudinea de culori ale lămpilor multicolore, pernelor, accesoriilor și covoarelor, mirosul de la ceaiurile aromate, condimentele puternice și uleiurile parfumate, auzul de la muzica turcească și zumzetul pieței, pipăitul dus la un alt nivel atunci când atingi eșarfele din saten și modelele în relief de pe paharele tradiționale de ceai. Bazarul are mai multe intrări, este acoperit și are… cine știe câte rânduri pe care vei găsi tot ce are Turcia de oferit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu